Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ



"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 02995 ] [ 2014.03.17 00:00 ]



14/3/2014 15:37








Πληθαίνουν κάθε μέρα οι καταθέσεις στοιχείων στα αμερικανικά ποινικά δικαστήρια, όπου οι κατηγορούμενοι επικαλούνται «ανωμαλία στη δομή του εγκεφάλου», με σκοπό να αποκτήσουν «μειωμένο καταλογισμό» σε αδικήματα που έχουν διαπράξει.

Κι αυτό διότι όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει διαγνωσμένο ψυχιατρικό πρόβλημα που γίνεται αποδεκτό ως ελαφρυντικό της ποινής σχεδόν από όλα τα δικαστικά συστήματα. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που ένας όγκος στον εγκέφαλο, μπορεί για παράδειγμα να μετατρέψει κάποιον σε δολοφόνο ή παιδεραστή. Και με την κατάλληλη θεραπεία, να διακοπεί αιφνιδίως η άνομη συμπεριφορά.

Μιλώντας στο Συνέδριο Νευροεπιστημών που έγινε πρόσφατα στο Σικάγο η Νίτα Φαραχανή, δικηγόρος, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, επεσήμανε πώς δίκες όμως αυτές συγκέντρωναν όλο και περισσότερο εξεζητημένες τεχνικές υπεράσπισης, οι οποίες βασίζονταν σε νευρολογικά δεδομένα. Στόχος ήταν να αποδειχθεί πώς «οι κατηγορούμενοι δεν ήταν υπεύθυνοι για τους φόνους ή άλλου είδους εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει. Αλλά οι δομές του εγκεφάλου τους».

Τα συμπεράσματα που παρουσίασε η κ. Φαραχανί εξήχθησαν μετά από ανάλυση δεδομένων σε περισσότερες από 1.500 δίκες που έγιναν από το 2005 έως το 2012. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσο τέτοιου είδους αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινικά δικαστήρια.

Από την έρευνα αυτή, προέκυψε πως υπήρξαν αρκετές υποθέσεις, στις οποίες οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν τη νευροεπιστήμη για να αποδείξουν ότι οι απολογίες τους δεν ήταν σωστές, επειδή απλώς δεν είναι σε θέση να δώσουν απολογία. Και πολλοί από αυτούς κέρδισαν τη δίκη.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί ως ψυχοπαθείς, εκτός από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, έχουν εγκεφαλικές ανωμαλίες. Υπήρχαν όμως και άλλες υποθέσεις, που δεν ήταν τόσο απλές.

Ενα από τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νομικά συστήματα είναι ο προσδιορισμός της υπευθυνότητας, ανέφεραν στο συνέδριο οι ειδικοί. Σε πολλές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι ενώ παραδέχονται ότι έχουν διαπράξει την εγκληματική πράξη, εντούτοις πιστεύουν ότι δεν το έκαναν από δόλο, καθώς ήταν προσταγή του ελαττωματικού τους εγκεφάλου.

«Θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή ανάμεσα στην αξιολόγηση των ιατρικών δεδομένων και των νομικών κειμένων, ώστε να μπορεί να δοθεί μια σωστή και δίκαια απόφαση σε όσους έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα φυσιολογίας στον εγκέφαλό τους», καταλήγει η κ. Φαραχανί.


ΠΗΓΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:










ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.]



"ΠΗΝΕΛΟΠΗ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00011 ] - [ 2013.02.08 00:00 ]

"ΟΔΥΣΣΕΥΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00022 ] [ 2011.11.21 12:00 ]
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.] ΩΣ ΜΕΛΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ~ ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣΩΝΙΚΩΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Η ΛΕΣΒΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΡΙΑ ΠΕΘΕΡΑ ΤΟΥ (ΜΑΡΙΑ Τ.) ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ Κ.) ΘΕΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ  «ΘΕΟΣΟΦΙΚΟ ~ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟ ~ ΝΕΟΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΟ ~ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΜΕ ΧΑΡΤΟΠΑΙΓΝΙΑΚΟ ΠΡΟΚΑΛΥΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ» ΕΠΩΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΩΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2006 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO ΩΣ «ΤΑΓΜΑ ΛΕΣΒΙΩΝ» ΠΟΥ ΕΚΜΑΥΛΙΖΕΙ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΣΕΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΥΝΟΥΧΙΖΕΙ ΣΑΚΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΕΚΠΟΡΝΕΥΕΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΜΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΜΑΣΩΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΤΑ ΑΠΕΧΘΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΛΕΣΒΙΩΝ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑΚΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΩΣ ΝΕΑ ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΑΡΥΒΔΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ