Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΠΟΥ ΣΤΙΣ 15-02-2013 ΕΙΣΗΛΘΕ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΓΗΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΝΕΦΛΕΓΗ ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΕΣΠΑΣΘΗ ΣΕ ΝΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ CHELYABINSK ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ



"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 02594 ] [ 2013.02.17 00:00 ]



Associated Press
Δημοσιεύτηκε: 15 Φεβρουαρίου, 2013 1:58 πμ ET

Έκρηξη μετεωρίτη πάνω από τη Ρωσία τραυματίζει περισσότερους από 1.100



Η NASA λέει πως η ατμόσφαιρα λειτούργησε ως ασπίδα κατά του μετεωρίτη που κινήτο τουλάχιστον με 54.000 χλμ/ώρα

Με μια εκτυφλωτική λάμψη και μια δυνατό ωστικό κύμα, την Παρασκευή ένας μετεωρίτης έλαμψε στον ουρανό σε μια περιοχή της δυτικής Σιβηρίας και εξερράγη με δύναμη 20 ατομικών βομβών, τραυματίζοντας πάνω από 1.000 άτομα, καθώς σπασμένα τζάμια από τα παράθυρα δημιούργησαν σε μερικά σημεία μικρό πανικό σε μια πόλη του 1 εκατ κατοίκων.

Από την NASA εκτιμάται ότι ο μετεωρίτης ήταν περίπου το μέγεθος ενός λεωφορείου και ζύγισε περίπου 7.000 τόνους, ενώ η ενέργεια που παρήγαγε η βολίδα ήταν μεγάλη. Η κίνηση ανησύχησε τους κατοίκους της πόλης του Τσελιάμπινσκ και σε video φαίνεται η ροή του καπνού που σχηματίζει τόξο στον ορίζοντα λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, γεγονότα που μοιάζουν με κάτι από έναν κόσμο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το μετέωρο πάνω από δυτική Σιβηρία εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από 9:20 π.μ. τοπική ώρα σε υπερυπερηχητικών ταχύτητα τουλάχιστον 54.000 χλμ/ώρα και έσπασε σε κομμάτια περίπου 30-50 χιλιόμετρα ψηλά, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε. NASA εκτιμάται η ταχύτητά του σε περίπου 65.000 km / h, είπε ότι εξερράγη περίπου 19 με 24 χιλιόμετρα ύψος, κυκλοφόρησε 300 - 500 χιλιάδες τόνους ενέργειας και άφησε ένα ίχνος 485 χιλιόμετρα μακριά.

"Υπήρχε πανικός. Οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα για το τι συνέβαινε", δήλωσε ο Σεργκέι Hametov του Τσελιάμπινσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας στα Ουράλια Όρη.

"Είδαμε μια μεγάλη έκρηξη φωτός, στη συνέχεια πήγε έξω για να δει τι ήταν και ακούσαμε έναν πολύ δυνατό, φοβερού ήχου", είπε στο Associated Press από το τηλέφωνο. Michael Garnett, ένας goaltender για Traktor Chelyabinsk στο Kontinental Hockey League, είπε CBC News είχε τρομοκρατηθεί από το θόρυβο, τα οποία ήταν τόσο δυνατά ήταν πεπεισμένος κάτι είχε συμβεί ακριβώς δίπλα στο κτίριο του.

"Σκέφτηκα ότι υπήρξε μια έκρηξη, και μετά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να ήταν μια διαρροή φυσικού αερίου ή θα μπορούσε να ήταν μια βόμβα ή ένα βλήμα ή ένα αεροπορικό δυστύχημα», είπε. Το ωστικό κύμα φύσηξε περίπου σε 100.000 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, ο οποίος είπε σε 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές Chelyabinsk. Σε ένα εργοστάσιο ψευδαργύρου, μέρος της οροφής κατέρρευσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε περίπου 1.100 άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα μετά το ωστικό κύμα και 48 εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Τα περισσότερα από τα τραύματα που φέρουν προκλήθηκαν από γυαλί, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ένας άλλος κάτοικος Chelyabinsk, Αλέξανδρος Yakovets, είπε CBC News είχε ξυπνήσει στην όγδοη διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου του από ένα "πραγματικά φρικτό ήχο", που έρχεται για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να ήταν μια τρομοκρατική επίθεση ή μια στρατιωτική άσκηση. Είπε ότι είδε ένα πολύ έντονο φως και άκουσε πολλαπλές εκρήξεις.

ΑΝΑΤΙΝΑΓΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ

"Για μερικά λεπτά, σκέφτηκα [το κτίριο] επρόκειτο να πέσει κάτω", είπε. Οι επιστήμονες υπολόγισαν το μετεωρίτη εξαπέλυσε μια δύναμη 20 φορές πιο ισχυρό από τη βόμβα της Χιροσίμα, αν και ο διαστημικός βράχος εξερράγη σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο. Amy Mainzer, ένας επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα δρα ως ασπίδα.

Το ωστικό κύμα μπορεί να έχουν καταστραφεί τα παράθυρα, αλλά "η ατμόσφαιρα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας", είπε.

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ο Βλαντιμίρ Purgin πολλοί από τους τραυματίες κόπηκαν καθώς συνέρρεαν στα παράθυρα για να δουν τι προκάλεσε την έντονη λάμψη του φωτός, η οποία προς στιγμήν ήταν φωτεινότερο από τον ήλιο.

Δεν υπήρξε άμεση λέξη για τυχόν θανάτους ή κάποιος χτυπηθεί από θραύσματα χώρου.

Shockwave του μετεωρίτη που καταστραφεί περίπου 3.000 κτίρια όπως αυτό του ψευδαργύρου εργοστάσιο, όπου περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων της οροφής κατέρρευσε. (Oleg Kargapolov / Chlyabinsk.ru / AP).

Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε οτν υπουργό έκτακτης ανάγκης της χώρας και διέταξε την άμεση επιδιόρθωση. "Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να το κάνουμε αμέσως", είπε.

Μερικά κομμάτια μετεωρίτη έπεσαν σε μια δεξαμενή έξω από την πόλη της Chebarkul, το περιφερειακό γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών είπε. Η συντριβή άφησε οκτώ μέτρων κρατήρα στον πάγο.

Μαθήματα είχαν μόλις αρχίσει στα σχολεία Chelyabinsk όταν ο μετεωρίτης εξερράγη, και αξιωματούχοι είπαν ότι 258 παιδιά ήταν μεταξύ των τραυματιών. Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει έναν δάσκαλο μιλώντας στην κατηγορία της ως ένα ισχυρό ωστικό κύμα χτύπησε το δωμάτιο.

Εκατερίνα Melikhova, ένας μαθητής λυκείου του οποίου ήταν ματωμένη η μύτη και το άνω χείλος των οποίων καλύφθηκε με έναν επίδεσμο, είπε ότι ήταν στο μάθημα της γεωγραφίας της, όταν ένα φωτεινό φως έλαμψε έξω.

"Μετά το φλας, δεν έγινε τίποτα για περίπου τρία λεπτά. Στη συνέχεια έσπευσαν σε εξωτερικούς χώρους .... Η πόρτα ήταν κατασκευασμένη από γυαλί, ένα κρουστικό κύμα μας χτύπησε", είπε.

Η μεγαλύτερη από το 1908

Οι μετεωρίτες συνήθως υπερβαίνουν σημαντικά τα ηχητικά φράγματα κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, επειδή ταξιδεύουν τόσο πολύ γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου. Τραυματισμοί στην κλίμακα την Παρασκευή, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σπάνια.

Τα πολλά σπασμένα παράθυρα εκτθέτουν τους κατοίκους στο τσουχτερό κρύο, καθώς η θερμοκρασία στην πόλη ήταν αναμένεται να κατέβει στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα. Ο περιφερειακός κυβερνήτης κάλεσε εργαζόμενους που ήξεραν πώς να επισκευάσουν τα παράθυρα.

Μια κυκλική τρύπα στον πάγο της λίμνης Chebarkul όπου ένας μετεωρίτης χτύπησε φέρεται κοντά στον προορισμό Τσελιάμπινσκ. (Associated Press).

Meteoroids είναι μικρά κομμάτια των διαστημικών αποβλήτων - συνήθως τα μέρη των κομητών ή αστεροειδών - που είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Γίνονται μετεωρίτες όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι περισσότεροι μετεωρίτες καεί στην ατμόσφαιρα, αλλά αν επιζήσουν της τριβής θέρμανση και χτυπούν την επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες.

NASA δήλωσε ότι η ρωσική βολίδα ήταν η μεγαλύτερη που αναφέρθηκαν από το 1908, όταν ένας μετεωρίτης χτύπησε Tunguska της Σιβηρίας και ισοπέδωσε κατ 'εκτίμηση 80 εκατομμύρια δέντρα. Τσελιάμπινσκ είναι περίπου 5.000 χιλιόμετρα δυτικά της Τουνγκούσκα. Η έκρηξη της Tunguska, που αποδίδεται σε έναν κομήτη ή αστεροειδή κομμάτι, γενικά εκτιμάται ότι ήταν περίπου 10 μεγατόνους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πολύ μεγαλύτερη εκτόνωση ενέργειας μετεωρίτη σχετικά με το τι είναι σήμερα στο Γιουκατάν στην χερσόνησο του Μεξικού μπορεί να ήταν υπεύθυνη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι επιπτώσεις θα έχουν ρίξει τεράστιες ποσότητες σκόνης που σκεπάσει τον ουρανό για δεκαετίες και αλλάξει το κλίμα στη Γη.

«Δύσκολο να ανιχνεύτει»

Το αντικείμενο ξεκίνησε από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, να γίνει ένας μετεωρίτης καθώς ραβδώσεις μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, ο Bill Cooke, επικεφαλής του Γραφείου μετέωρο Περιβάλλοντα στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville, Alabama, είπε.

Μετέωρο ή Μετεωρίτης;

Μικρά κομμάτια των διαστημικών αποβλήτων - συνήθως τα μέρη των κομητών ή αστεροειδών - τα οποία είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη ονομάζονται μετεωρίτες. Όταν τα κομμάτια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καλούνται μετεωρίτες. Οι περισσότεροι μετεωρίτες καίγονται στην ατμόσφαιρα, αλλά αν επιζήσουν της τριβής - θέρμανσης και χτυπήσουν την επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες.

Paul Chodas, ερευνητής στο Near-Earth Object Program Office στο Jet Propulsion Laboratory της, δήλωσε ότι τηλεσκόπια εδάφους θα χρειαζόταν για να δείξουν τη σωστή κατεύθυνση στο σωστό χρόνο για να εντοπίσουν τις εισερχόμενους μετεωρίτες της Παρασκευής.

"Θα ήταν πολύ αμυδρή και δύσκολο να ανιχνευθούν, δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι δύσκολο», δήλωσε ο Chodas.

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι ο ρωσικός μετεωρίτης θα μπορούσε να παραχθεί πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στον τομέα φιλοξενίας πυρηνικών και χημικών εγκαταστάσεων διάθεσης όπλων.

Ο Vladimir Chuprov της Greenpeace Ρωσίας σημείωσε ότι ο μετεωρίτης χτύπησε μόλις 100 χιλιόμετρα από το πυρηνικό Mayak αποθήκευσης και διάθεσης, η οποία κατέχει δεκάδες τόνους πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση.

Ο πανικός και η σύγχυση που ακολούθησε την μετεωρίτη γρήγορα έδωσε τη θέση της σε τυπικό ρωσικό μαύρο χιούμορ και επιχειρηματική ένστικτα. Αρκετοί άνθρωποι έσπασαν τα παράθυρα των σπιτιών τους με την ελπίδα να λαμβάνουν αποζημίωση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Άλλοι πήραν γρήγορα στο Internet και να και είπαν ότι βρήκαν κομμάτια μετεωριτών προς πώληση.

Ένα από τα πιο δημοφιλή ανέκδοτα ήταν ότι ο μετεωρίτης έπρεπε να πέσει στο 21 Δεκεμβρίου του 2012 - όταν πολλοί πίστευαν ότι το ημερολόγιο των Μάγιας προβλέψει το τέλος του κόσμου - αλλά παραδόθηκε με καθυστέρηση εμφανώς ανεπαρκή ταχυδρομική υπηρεσία της Ρωσίας.











ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ





































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ






















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ















ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ:








ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.]



"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 02593 ] [ 2013.02.16 00:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 02595 ] [ 2013.02.18 00:00 ]