Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: «Τα Σκόπια πάση θυσία στο ΝΑΤΟ»


"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01743 ] [ 2010.12.15 00:00 ]



Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Συνεχίζεται, ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, καθημερινά η διαρροή των τηλεγραφημάτων του Cablegate από την κλεψύδρα του Wikileaks. Από τις χθεσινές αναρτήσεις του Cablegate (συνολικά δημοσιοποιήθηκαν 1.203 μόλις από 251.287 έγγραφα) επιλέγουμε τα δύο παρακάτω που αφορούν τη γειτονιά μας.

Εμπιστευτικό τηλεγράφημα από τα Σκόπια (07SKOPJE000105), με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2006, απεικονίζει τις επί μακρόν προσπάθειες των ΗΠΑ να εντάξουν «πάση θυσία» την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ναι μεν περιγράφει εκτενώς τα σοβαρά προβλήματα (πολιτικά, εθνοτικά, οικονομικά, κυβερνητικής διαφθοράς) της γειτονικής χώρας -στην οποία αναφέρεται, φυσικά, με τη συνταγματική της ονομασία- αλλά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ως υπέρ της: «Η Μακεδονία συνεργάζεται ενεργά με τους γείτονές της και άλλες χώρες της περιοχής και πρέπει να προσπαθήσει να εξαγάγει την εμπειρία της ως θετικό παράδειγμα καλών πρακτικών σε αυτόν τον τομέα. Εργάζεται προς επίλυση πολλών ξεχωριστών διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της διένεξης περί του ονόματος με την Ελλάδα (μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) και του ζητήματος της οριοθέτησης των συνόρων της με το Κόσοβο...»

Κόσοβο: ΗΠΑ-Γαλλία... συμφωνία

Ως προς το Κόσοβο, από άλλο πλέον πρόσφατο, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2010 τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι (04PARIS000207), διαβαθμισμένο CONFIDENTIAL/NOFORN (εμπιστευτικό/όχι για τα μάτια ξένων) από το σύμβουλο Αντριου Ρ. Γιανγκ, προκύπτει αμερικανογαλλική σύμπνοια ως προς την πολιτική τακτική πιέσεων προς τη Σερβία για να υποχρεωθεί σε αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου με «καρότο» την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ο Ρολάν Γκαλχαράζ, Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, παραδέχεται μεν ότι η Ε.Ε. δεν έχει επισήμως θέσει τους παραπάνω όρους στους Σέρβους, αλλά τους έχει δώσει να καταλάβουν ότι εάν επιθυμούν ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν το Κόσοβο. «Τους είπαμε ότι δεν θέλουμε ακόμα μια Κύπρο», καταγράφονται τα λεγόμενα του υφυπουργού.

(Πηγή: wikileaks.ch)
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΗΓΗ: