Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΙΡΑΝ: «Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού»



"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01621 ] [ 2010.08.21 22:00 ]











Εικόνα της εγκατάστασης στο Μπουσέρ (Φωτογραφία: AP )






Τεχεράνη, Ιράν

Οι επιχειρήσεις φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ άρχισαν το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

«Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με την επιχείρηση αυτή, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.
Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ απέδειξε πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου για να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμά το γαλλικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τεχεράνη να αναστείλει τις «ευαίσθητες δραστηριότητές της».

Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε ότι η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν δεν συνιστά απειλή για τη μη δισπορά των πυρηνικών όπλων, οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

Η βοήθεια που παρείχε η Ρωσία, τροφοδοτώντας τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία του αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, «αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη να διαθέτει δικές του δυνατότητες εμπλουτισμού εάν οι προθέσεις του είναι ειρηνικές», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρμπι Χάλιντεϊ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

ΠΗΓΗ:













ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.]



"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01620 ] [ 2010.08.21 00:00 ]




"ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ"


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00029 ] - [ 2010.08.20 00:00 ]

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ Κ. ΓΚΡΟΖΟΥ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΗΦΗΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΕΧΘΗ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΚΗΡΥΣΕΙ ΑΝΑΙΤΙΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ